Ha jacht, ha helikopter: a mi pénzünket égeti Szijjártó luxusminiszter

Ha jacht, ha helikopter: a mi pénzünket égeti Szijjártó luxusminiszter

A botrányos körülmények között beszerzett luxushelikopterért háromszoros árat fizetett a rendőrség.

Orbán leghűségesebb csicskájának bejött a magasélet: ha éppen nem az Adrián luxusjachtozik egy NER-oligarcha pénzén, akkor a rendőrség erre a célra fenntartott bőrüléses helikopterével repked az országban. Az LMP-s Demeter Márta adatkéréséből és a luxusminiszter által használt jármű hátterének utánajáró 24.hu gyűjtéséből az derült ki, hogy 

2014 októbere óta legalább 16-szor gondolta úgy Szijjártó, hogy az állami Merciben tespedés már túl pórias a számára, és ezért helikopterre száll.

Szijjártó rendszeresen a rendőrség R900-as lajstromszámú MD-902-es típusú helikopterét használja. A gyártó McDonnell Douglas kínálatában ez a repülő limuzin, az úgynevezett luxury cabin interior kategóriába tartozó változat. Ez az a gép, amivel az uniós választás kampányában Orbán is villogott. Ezzel vitte le a Magyarországra látogató Matteo Salvini olasz belügyminisztert, hogy elbüszkélkedjen neki a déli határkerítéssel. 

A 23 éves helikopter korábban a gyártó cég bemutatógépe volt, majd egy német cégtől volt bérelhető.

A luxusjármű 2017-ben került Magyarországra, méghozzá teljesen a Fideszhez méltó, tehát botrányosan közpénzpazarló és korrupciógyanús körülmények között.

Egyike volt ugyanis annak az öt használt MD-902 Explorernek, amelyet a Belügyminisztérium vett 13,6 millió euróért, azaz hozzávetőleg 4 milliárd forintért, "természetesen" közbeszerzés nélkül. Az üzletről az akkor még létező Népszabadság derítette ki, hogy az eladó valójában csak 4,8 millió eurót kért a a flottából kivont járművekért, az ezen felüli 8,8 millió euró, tehát a tényleges eladási ár közel kétszerese a közvetítő cseh cég zsebében landolt.

Bár a finom bőrüléseivel szemmel láthatóan alkalmatlan bármilyen rendőrségi akcióra, az ORFK ragaszkodik ahhoz a hivatalos magyarázathoz, hogy nem VIP célra szerezték be ezt a gépet. 

A cseppet sem életszerű magyarázat az, hogy rendszeresen cserélgetik az üléseket, mintha azok szimpla székek lennének, és nem komoly munkával beszerelt részei a járműnek. Ha kormányzati szereplők – akár váratlan – utaztatására kell készenlétben állnia, akkor miképp lenne bevethető rendőri feladatokra?

Ez a magyarázkodás kétségtelenül hasonlít a Honvédség repülőivel kapcsolatos kormányzati tódításokra. Azok is hivatalosan csapatszállító gépek, de katona még nem látta belülről a luxusfelszereltségüket, maximum fotón. A valóságban ugyanis kormánygépként működnek, de ezt hosszú ideig nem akarták elismerni.


Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.24

Korózs Lajos (MSZP): igazságos intézkedések kellenek a válságkezelésben

Egyértelmű és igazságos intézkedéseket sürgetett a koronavírus-járvány okozta válság enyhítésére az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerdán - tudósít az MTI.

  • 2020.09.24

Benyújtotta az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási javaslatát a DK

A Demokratikus Koalíció benyújtotta a Nemzeti Választási Irodának (NVI) azt a népszavazási kezdeményezését, amely Magyarországon mindenki számára ingyenessé tenné a koronavírus-tesztet - közölte az MTI.

  • 2020.09.24

Rés a pajzson: a szakemberek hiányát nem tudják gépekkel pótolni Orbánék

Orbán szerint teljes fegyverzetben várja a vírus második hullámát Magyarország. A 444 matekpéldája pofonegyszerűen bizonyítja, hogy hiába vannak a kórházak felszerelve, ha nincs elég egészségügyi dolgozó, aki az eszközöket kezelje.