Nagyon sokat, nagyon drágán: így vesz Szijjártó lélegeztetőgépeket

Nagyon sokat, nagyon drágán: így vesz Szijjártó lélegeztetőgépeket

Egy maláj cég nagyon jól járt a külügyminiszter szerencsétlenkedésén. A magyarok pénztárcája kevésbé.

A koronavírus-járvány kezdetekor Magyarországon nagy problémát jelentett a lélegeztetőgépek hiánya. A kormány nagy késéssel, de ki tudta pótolni a szükséges mennyiséget. Áprilisban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy a 8000 darabos géptartalék még háború idején is elég lenne.

Szijjártó Péter tárcája mégis folytatta a vásárlást, most 20 000 db van az országban. Nagy részét sohasem fogják használni. Ráadásul nevetségesen drágák voltak.

A magánélet-miniszter 16 ezer gépet vásárolt be, 302 milliárd forintért. A legtöbbet egy maláj cégtől szerezték be, akik rendesen kihasználták, hogy Szijjártó nem tud számolni. Miután 5 helyett 6 ezret akartak tőlük venni, a darabárat majdnem 10%-al megemelték. Nagyobb vásárláskor kedvezményt szokás adni, Orbán csicskája viszont hagyta, hogy palira vegyék.

Ez a túlköltekezés azért szánalmas, mivel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is vásárolt kb. 2500 lélegeztetőt. Ők átlagosan 10,8 milliót költöttek darabonként, míg Szijjártóék duplaannyit, 20 milliót.

A csicskaminiszter úgy tűnik komolyan vette Orbán dumáját: "ha háromszor ennyit kellett volna fizetni, akkor háromszor ennyit fizettünk volna lélegeztetőkészülékekért." A Külügyminisztérium azzal indokolta ezt a gyalázatos túlköltést, hogy ők biztosra akartak menni.

Valójában csak leplezni akarják Szijjártó nevetséges üzleti érzékét. Még szerencse, hogy eddig alig dolgozott, ilyen számokkal bármilyen céget csődbe tudna vinni.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.26

VAN: úgy tűnik, csal a Fidesz-KDNP jelöltje a mohácsi időközi választáson

Lapunk birtokába jutott a Változást Akarók Nemzedéke beadványa, ami fényképekkel és videókkal bizonyítja, hogy Pávkovics Gábor fideszes jelölt érdekében osztanak élelmiszercsomagokat Mohácson.

  • 2020.09.26

Minden idők egyik legdurvább hackertámadása érte Magyarországot

Orosz, kínai és vietnámi hackerek próbálták túlterhelni a magyar pénzintézeteket. A támadás következtében Budapesten több helyen is akadozott az internetszolgáltatás.

  • 2020.09.26

Összeomlás szélén az egészségügy: emberhiány miatt maradnak el műtétek az Uzsoki kórházban

Az Uzsoki Utcai Kórház intenzív osztályára átcsoportosításokkal kell összekaparni az embereket, mert a szakképzett ápolók közel felét a járvány miatt a kormány parancsára máshová vezényelték át.