Csökkent a zajszennyezés a koronavírus miatt

Csökkent a zajszennyezés a koronavírus miatt

Életünk egyik legnagyobb krízisének nyitányát éljük meg most. Minden megváltozik, és a legtöbb dolog rosszabb, vagy legalábbis nehezebb lesz. De korántsem minden.

A koronavírus-járvány a II. világháború óta a legnagyobb kihívás, amivel az emberiségnek szembe kell néznie. Mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból nagyon súlyos problémákat okoz. Viszont környezetvédelem szempontjából eddig példátlan helyzetet teremtett.

A károsanyag-kibocsátás és a zajszennyezés ilyen szintű csökkentésére semmiféle nemzetközi egyezmény nem tudta volna rávenni a gazdasági és pénzvilágot. A vírus viszont olyan lépésekre kényszerítette az emberiséget, ami felülír minden anyagi érdeket. Olyan lépéseket kellett és kell most megtennünk, amikre néhány hónappal ezelőtt még a legmerészebb jövőkutatók sem nagyon gondoltak volna.

A légi és a közúti forgalom csökkenésével kevesebb lett a szmog és a zaj.

Különösen érinti ez Pest bizonyos déli és keleti kerületeit. Zuglóban, Kőbányán, Kispesten, Pestszentlőrincen és Rákosmentén a lakók különböző mértékben de egyaránt szenvedtek a repülőgépforgalom okozta zajtól. Az elmúlt hetekben viszont évtizedek óta nem tapasztalt csendben élhetnek.

 

Mivel alig vannak repülőjáratok, így Dél-Pesten szinte teljesen megszűnt a repülőgépek okozta zajszennyezés. Ha csak a fülünkre hagyatkozunk, olyan érzésünk lehet szinte, mintha Budán laknánk.

A repülőgépek eltűnése mégis csak egy apró dolog azokhoz a változásokhoz képest, amik ránk várnak. A globalizáció soha nem látott mértéket öltött az elmúlt évtizedekben. A mindent behálózó repülőjáratok és a világ minden országát összekötő gazdasági kapcsolatok különösen érzékennyé tették a világot egy a koronavírus-járványhoz hasonló krízisre. 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.30

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.09.27

DK: A kormány nevetséges összeget szán a parlagfű elleni védelemre

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, vegye végre komolyan a parlagfű-allergiások problémáját és kezdje meg komolyan a harcot a súlyosan allergizáló gyomnövény ellen - írja közleményében Oláh Lajos országgyűlési képviselő.

  • 2020.09.23

500 facsemetét igényelhetnek a XVIII. kerületi lakók az önkormányzattól

Idén is lesz lehetőség az "Ültess egy fát" programra jelentkezni a XVIII. kerületi lakosoknak.