100 zenekar kerülhet az utcára: bezárják a Dürer Kertet és a Keleti Blokkot

100 zenekar kerülhet az utcára: bezárják a Dürer Kertet és a Keleti Blokkot

Orbánék luxusszállodát építenek az ellopott egyetemi épület helyére az Ajtósi Dürer soron. Így darál be mindent a Fideszmaffia.

Bezár az Fidesz építési telkekévé vált Városliget szomszédságában lévő zenei műhely, a Keleti Blokk, és Budapest egyik legkedveltebb alternatív klubjának, a Dürer Kertnek is vége legkésőbb novemberben - írta meg a Fidesszel szemben kiálló volt indexesek új lapja, a Telex.

A korábban egyetemként működő épületegyüttes sorsa akkor pecsételődött meg végleg, amikor Orbán milliárdos haverja, Garancsi István 2018-ban rátette a kezét.

A Fidesznek a pénz az első, ezért úgy döntöttek, hogy zenekari próbatermek és koncerthelyszín helyett inkább egy modern luxusszálló legyen a területen. A bontási munkákat már megkezdték, ami ellehetetlenítette a hely működését.

Tipikus Fidesz-módszerrel ellehetetlenítik a kiszemelt terület vagy épület tulajdonosait - ez esetben használóit, hogy aztán könnyen megkaparinthassák. Így tett a Fidesz-közeli üzletember, az Orbánnal szotyizó Tamás László is a tönkretett kőbányai teniszakadémia esetében. Ott az áramellátást, a csatornát és a vízvezetéket zárták le. A Dürer Kert is nagyjából ez történt.

Gyakorlatilag nem lehet majd fűteni az épületben, így a hidegebb idő véget vet a zenekari életnek.

Mint azt talán már tudjátok, a területen zajló bontási munkák miatt a közművek jelentős részéről le lett választva a Blokk épülete, így a gázról és a központi kazánról is. Bár az épületben a központi fűtést szolgáló csövek, radiátorok és szivattyúk rendben vannak, a víz melegítését csak nagy teljesítményű, elektromos kazánnal vagy fűtőolajos technológiával tudnánk megoldani - írták az épületben próbatermet bérlő zenekaroknak küldött levélben.

A lehetséges megoldások annyira drágák, hogy az üzemeltetők több évi bérleti díjból sem tudnák fedezni az idei szezon fűtését. Így hát a zenészeknek menniük kell, épülhet a luxusszálló.

A behajtási szabályt úgy korlátozták, hogy a termeket bérlő zenészek gyakorlatilag alig tudnak bejutni a saját próbatermükhöz.

Nagyjából 100 zenekar próbált itt eddig, köztük olyanok, mint a Fran Palermo, a Mary PopKids, a Haw vagy a Dog Attack. A 2020-es év amúgy is nehéz volt a nem az állam által kitömött, valódi zenészeknek, de most még a próbahelyüket is elveszik.

November 1-től mindenki pakolhat és húzhat.

A feltörekvő zenekaroknak kifejezetten jól jött, hogy itt két-három banda tudott bérelni egy jól hangszigetelt, fűthető termet. Most ha még a pénzükből futná is, nehéz lesz ennyi zenekarnak egyszerre próbatermet találni. A Fidesz több más hasonló helyet is tönkretett már.

Egy neve elhallgatását kérő ismert zenész, aki szintén a Keleti Blokkban próbált eddig, elmondta szerkesztőségünknek, hogy már a harmadik próbatermüket darálja be a NER. Az elsőt a Kőbányai úti vasúti járműjavító államosításakor, a másodikat a műemléki védettségű Vágóhíd lerombolásakor, a harmadikat pedig most a Keleti Blokk bezárásával.

A Keleti Blokk igazi zenei alkotóközösségként működött. Orbánék tönkretették.

Jó példa a hely zenészeinek együttműködésére az alábbi 2012-ben készült videó, ahol a hely összes művésze egyszerre játszik el egy számot. Nem is akárhogyan. Orbánéknak ez nem érték, úgyhogy simán elzavarják a zenészeket.

A Dürer Kert az underground zenei élet egyik legfontosabb központja Budapesten. Az év végével nekik is be kell zárniuk.

Garancsi nem fogja sokáig hagyni, hogy a klub működjön. Ahogy odáig jut a luxusszálló építése, el fogják őket zavarni. Ágoston Dániel, a Dürer Kert sajtófőnöke szerint nincs okuk bizakodni:

Jelenleg azt tudjuk, hogy ha a körülményekhez képest minden jól alakul, akkor 2020. december 31-ig tudunk üzemelni. Utána minden azon múlik, hogy a területen zajló ingatlanfejlesztés mikor lép abba a szakaszba, amikor már a mi épületrészünket is ki kell üríteni - nyilatkozta a Telexnek.

A területen működött korábban a RockSuli is, ami rengeteg zenélni vágyó gyereknek nyújtott színvonalas oktatást. Ők is költözni kényszerültek. Szerencsére Kőbányán új helyre találtak.

A NER az Ajtósi Dürer sor másik oldalán is pusztít. Már évek óta egy építési telekre hasonlít leginkább a Városliget, pedig elvileg egy közpark. Sok helyen már le is betonozták.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.11

Bayer Zsolt beismerte, hogy törvénytelenül szerzett lakásokat a Várban

Az ügyvédek tanácsait követve játszotta ki a törvényeket a mocskos szájú propagandista.

  • 2020.08.07

Tarlós borzalmas öröksége: sosem látott hiány 2019-ben a BKK-nál

Több, mint hatmilliárdot bukott Budapest a tapló Tarlós alkalmatlansága miatt befalsult elektronikus jegyrendszeren. Karácsony Gergely szerint a politikai felelős megvan: a Fidesz, de büntetőjogi felelősségre vonás is várható.

  • 2020.06.24

Újabb felesleges sportcsarnok épül Budapesten

Egyelőre csak szürke bentonmonstrumok és a négy óriásdaru látható abból a sportcsarnokból, ami közel 80 milliárdos költséggel épül a Népligetnél.