Karácsony: a második hullám elleni felkészülésben a kormánynak kötelessége együttműködni

Karácsony: a második hullám elleni felkészülésben a kormánynak kötelessége együttműködni

A főpolgármester levelet küld Káslernek és Müller Cecíliának, melyben együttműködésre szólítja fel őket.

Karácsony Gergely főpolgármester mai facebook bejegyzésében a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatos gondolatait osztotta meg.

 A koronavírus-járvány második hulláma aligha elkerülhető, a sokunkat foglalkoztató kérdés, hogy elkerülhetőek-e a mindannyiunk életét megnehezítő, a gazdaságot súlyosan megterhelő korlátozó intézkedések. Az első hullám tapasztalatainak birtokában bölcsebben és felkészültebben kell készülnünk a második hullámra. Ez mindenkire igaz, de a döntéshozóknak kötelességük.

Karácsony szerint a felkészülés és a védekezés első számú felelőse továbbra is a kormány.

A főpolgármester ugyanakkor úgy látja, a kormány inkább a látványos, jól reklámozható intézkedések híve. A főváros ezzel szemben inkább a tapasztalatok módszeres átgondolását, a megfelelő következtetések levonását és a gyakorlatban leginkább működő intézkedéseket látja járható útnak.

"Látom, olvasom a kommunikációjukat bevetési egységekről, katonai hadgyakorlatról, „sci-fibe illő” akciókról, és újra előkerült a már unalomig ismert migránsozás is."

Karácsony kiemelt feladatnak tartja az ország idősotthonainak védelmét. Nem csak a budapestiekét. Ennek megvalósítására már májusban tett lépéseket. Egyeztetésre hívta a kormányt és az idősgondozó intézményeket működtető egyházakat. Mivel az érintettek a fülük botját sem mozgatták, Budapest a saját kezébe vette az ügyet.

"Szakértői csapat elemezte az első hullám tapasztalatait, felmérte a fővárosi fenntartású idősotthonok igényeit, az intézményvezetők véleményét. Tartalékot képeztünk a védekezéshez szükséges eszközökből és a saját forrásból beszerzett tesztekből is. A szakmai felmérés alapján egy hónappal ezelőtt 9 pontos utasítást adtam ki a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek."

Ennek a dokumentumnak az ismeretében hiába is próbálná az Orbán-kormány hazug módon Karácsony Gergelyre hárítani a felelősséget. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesznek félre kell tenni az ostoba politikai hangulatkeltést. Jobban tennék, ha ők is a járványra való felkészüléssel foglalkoznának.

Karácsony Gergely levelet küld Káslernek és Müller Cecíliának is, melyben a közös cél szem előtt tartására szólítja fel őket.
Az a fontos, hogy megfelelő-e a felkészülés, a védekezés a második hullámra. Jó lenne tudni, hogy az állam, az egyházak, illetve a magánfenntartók teszik-e a dolgukat a felkészülés érdekében. [...] Mi készen állunk erre az együttműködésre, szívesen segítünk is az államnak, az egyházaknak és a magánintézményeknek - hangsúlyozta a főpolgármester.
A főpolgármester többször is felhíva már a kormány figyelmét, hogy a védekezés kulcsa a kórházi fertőzések megakadályozása.
"A hivatalos adatok szerint a fertőzöttek nagyjából egyharmada kórházban kapta el a vírust, és egészen letaglózó az a pár héttel ezelőtt közölt szám, hogy az áldozatok közel fele a kórházi fertőzés miatt hunyt el koronavírusban. Köztudomású, hogy az idősotthonok lakói gyakran szorulnak kórházi kezelésre, az ő védelmüket tehát a kórházakban is biztosítani kell. [...] Hogy történik-e ezügyben bármi, hogy a kórházakat fenntartó állam teszi-e a dolgát, arról nem tudunk, mert információt nem kaptunk."

"Nem politikai vitákra, látványakciókra, vagy alantas hangulatkeltésre, hanem pontos tájékoztatásra és a fenntartók közötti együttműködésre van szükség. Mi ennek jegyében folytatjuk a felkészülést."

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.28

A piáló Orbán Viktorral ünnepelhetjük az egymillió alkoholista országát

10 éves a pálinkafőzés szabadsága, a miniszterelnök ezt pálinkanyakalással ünnepelte meg. Így mutat példát a fiataloknak egy felelőtlen vezető.

  • 2020.09.28

DK: Már Matolcsyék is elismerik, hogy brutális áremelkedés vár ránk

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, azonnal kezdjen gazdasági válságkezelésbe.